Ons aanbod 2025 staat online!
Ik heb dit bericht gelezen

Vanaf welke leeftijd kan je mee skiën?

Vanaf welke leeftijd kan je mee skiën?

Er zijn verschillende factoren die bepalen of uw kind klaar is voor de skiles. Als er al een traantje is, dan ligt het meer aan het afscheid met de ouders, of de koude sneeuw, maar dat gaat al snel over.

Bij de meeste skischolen kan je kind vanaf 3 jaar starten met de basis. Kleuters van 3 hebben nog te weinig kracht en coördinatie om technisch te leren skiën. Op deze leeftijd gaat het eerder om plezier beleven en op een aangename manier kennis maken met de sneeuw, skischoenen en skilatten. Ze leren de basis van glijden en ploegstop. Vanaf een jaar of 5 zijn kinderen voldoende motorisch ontwikkeld om gecontroleerd bochten te maken en te remmen.

IMG 6796

Wat zijn de succesfactoren voor een geslaagde eerste ski-ervaring?

Zelfredzaamheid

Leren skiën op jonge leeftijd vergt wel enige zelfredzaamheid. Kleuters zijn goed ingeduffeld in een skipak, helm en bril waardoor ze zich als het ware in een cocon bevinden. Ook de ervaring met skischoenen en skilatten die niet altijd doen wat de kleuters ervan verwacht vraagt wat doorzettingsvermogen. Hierdoor leggen we duidelijk de grens op 3 jaar als de vroegste startdatum.

Taal

Onderschat de factor taal niet. Kleuters willen zich kunnen uitdrukken en een aanspreekpunt hebben om te delen hoe ze zich voelen. Bij elke groep hebben we steeds een Nederlandstalige lesgever klaarstaan om jouw kind op te vangen.

Stel je verwachtingen bij

Bij de overweging of je kind oud genoeg is voor skilessen, moet je ook je eigen verwachtingen erbij nemen. Als je de hoop hebt dat jouw kind binnen een paar weken (jaar) met je mee kan skiën, dan kan je er beter niet te vroeg mee beginnen. Vind je het alleen maar belangrijk dat ze plezier hebben, of wil je wat tijd om zelf te gaan skiën, dan kan je kind vanaf 3 jaar naar de skiles.

Zorgzaamheid

Lesgeven aan een kleuter is een vak apart. Bij Little Ski Mountain laten wij niet zomaar de skischool los op onze kleuters. Het aanleren van de juiste skills op heel erg jonge leeftijd is op zich niet moeilijk. Het gaat meer om motivatie en aanmoediging om nieuwe dingen uit te proberen. Laat dit net de expertise zijn van ons team. Zij zijn het gewoon om kleuters dingen te laten doen waar ze zichzelf misschien wel niet tot in staat achtten.

Leeftijd

Ook al ontzorgen we hen en boosten we hun zelfvertrouwen dankzij heel veel ervaren lesgevers, we merken dat starten onder 3 jaar weinig zin heeft. Bij velen heeft dit immers een omgekeerd effect. Je kleuter heeft best tijd genoeg om dit later nog te leren.

Kunnen loslaten

Kinderen die gewend zijn om naar school te gaan, of naar de opvang, hebben er minder moeite mee dat ze door hun ouders bij de skischool worden ‘achtergelaten’. Als je kind nog veel moeite heeft met afscheid nemen, dan is het misschien nog te vroeg voor de skischool.

Zindelijkheid

Het is uiteraard aanbevolen, maar geen must. Bij Little Ski Mountain hebben we veel ervaring met het lesgeven aan kleuters. Tijdig een toiletbezoek plannen kan wonderen doen. Hier moet je je geen zorgen in maken! Er is zelfs een toiletje voorzien op de piste voor de meest dringende gevallen.

Herkenbaarheid

Kleuters houden van voorspelbaarheid. Het geeft ze een gevoel van vertrouwen om te weten wat er op welk moment staat te gebeuren. Ook al is het vakantie, als je er zelf als ouder van wil genieten, is het niet slecht om de structuur van de ‘schoolweken’ door te trekken naar de vakantie. Een dagplanning op maat van kleuters doet wonderen. Bij Little Ski Mountain zorgen wij voor nog een paar extra’s. Ballie de Mascotte is daar één van.

Nachtrust

Skiën staat niet voor niets onder de categorie ‘sport’. Als je sport zegt neem je best nachtrust mee in één woord. We hebben de planning zo aangepast dat ze niets van de fun moeten missen maar toch tijdig in dromenland liggen.

Zorg voor goede skikleding

Een kind dat koud heeft zal geen plezier beleven maar veelal is het omgekeerd. Kleuters worden soms veel te warm aangekleed. Dag bij dag aanpassen is aan te raden. Werk daarmee met het meerlagenprincipe. Thermisch ondergoed, T-Shirt, fleece (enkel op zeer koude dagen), skipak en een sjaaltje. Veel belangrijker qua comfort zijn de handschoenen en skibril. Wat handschoenen betreft koop je deze best niet te groot. In vele gevallen trekken kleuters te grote handschoenen makkelijk uit. Durf dus te investeren in een degelijk paar handschoenen want daar knoeien kleuters best veel mee.

Als bril raden we de skibril aan i.p.v. de gewone zonnebril. Van zodra deze goed boven de verplichte helm zit houden kleuters deze makkelijk op. De skihelm is een verplichting maar is bij Little Ski Mountain inbegrepen in de huur.

Voor meer details rond kledij en materiaal hebben we hier een handige checklist opgemaakt.

Wat onze skiërs zeggen

Het totaalconcept - Ideale combinatie tussen "eigen skimogelijkheden", en ook veel leuke momenten met kindjes, en heel leuk avondconcept met heerlijk eten in restaurant vonden we het allerleukste!

Bardonecchia

“Het hotel was echt fantastisch, een gezellige lobby met open haard, een ruim aanbod aan overheerlijke maaltijden. De service die ze bieden is echt wel voortreffelijk. Nette kamers en goede dagelijkse poetsbeurt. Het zwembad is hier zeker ook een meerwaarde, verwarmd bad met vloerverwarming en lekker grote zachte handdoeken.”

Bardonecchia

Dank voor de topreis, en ook een pluim voor álle monitoren die dat echt SUPER-goed gedaan hebben met onze kindjes!

Bardonecchia

Het is fantastisch onze kids een hele dag lang te zien genieten. We vinden het concept fantastisch: perfect met kids, zeer verzorgd en bijzonder goed georganiseerde reis en zonder het gevoel te hebben dat je op groepsreis bent.

Bardonecchia

Voor de derde keer op rij hebben we een fantastische ski-ervaring gehad met Little Ski Mountain, en we kijken al uit naar onze volgende vakantie met hen. Hun concept biedt alles wat ons jonge gezin zoekt in een sportieve en zorgeloze vakantie. Als ouders willen we dat alles gericht is op onze kinderen, maar vaak betekent dit dat we zelf weinig qualitytime hebben. Bij LSM is dit echter niet het geval. Alles is tot in de puntjes verzorgd, van het hotel met heerlijk en gezond eten tot de uitstekende begeleiding en skilessen voor de kinderen. Het team van LSM is professioneel en heeft een pedagogische en sportieve achtergrond. Onze dochter groeit elke vakantie, zowel in haar vaardigheden op de piste als in haar zelfvertrouwen. Als ouders geeft het ons veel rust om te weten dat ons kind een geweldige tijd beleeft. Zo kunnen wij ook volop genieten van de prachtige pistes, het gezellige hotel en het echte vakantiegevoel.

Bardonecchia